Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ


«Ελληνικοί Φυσικοί Πόροι και Τυροκομία»

Από τον Γεώργιο   Μπάρκα

Γεωπόνο – Καθηγητή Β/θμιας εκπαίδευσης

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  “Ζωοκόμος” Σύγχρονη Κτηνοτροφία και Περιβάλλον ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ Νοέμβριος 2010 Τεύχος 7)

E-mail:  georgios.barkas@gmail.com

Είκοσι επτά  χρόνια,  δεν είναι και λίγα, έτσι ώστε, να αρχίσουμε  να αποτυπώνουμε, έγγραφα  τις σκέψεις  μας,  για τον επαγγελματικό κλάδο της Ελληνικής  τυροκομίας, που υπηρετήσαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε, με αγάπη  ‘’μάνας σε παιδί’’.  Θα περνούσαν και άλλα τόσα όμως , χωρίς να συμβεί αυτό, αν με τον όμορφο επικοινωνιακό τρόπο της,  η  Έλενα  Νάμινι,   δεν  ‘’πίεζε’’,   να πάρουμε το κονδύλι στα χέρια και να αποτυπώσουμε, σε κοινό  χαρτί, τα καλά και τα άσχημα, που ζήσαμε σ’ αυτή τη δουλειά,  τόσα χρόνια!
Από οικογένεια κτηνοτροφική και εμπειρικών τυροκόμων , “ενστερνισθείς την πανάρχαια της Γεωπονίας  επιστήμη,  εν Αθήναις τη 18η Μαρτίου 1982”,  άρχισα να ασχολούμαι  επαγγελματικά με την τυροκομία , από το 1983, μέχρι σήμερα.
Ο δρόμος μακρύς και δύσβατος στην αρχή , περισσότερο δύσκολος σήμερα. Τα πολλά προβλήματα του  παρελθόντος, προέρχονταν  κατά την προσωπική μου εκτίμηση,  από   την έλλειψη κατανόησης  της  γνώσης,  από το σύνολο  σχεδόν των ανθρώπων, που ασχολούνταν  με την τυροκομία,  κυρίως σε θέματα μικροβιολογίας του γάλακτος , του ρόλου των  ωφέλιμων μικροοργανισμών  και την επίδρασή  τους,  στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Η διάχυση της γνώσης ήταν δύσκολη και πολλές πρακτικές τεχνικές ήταν σε βάρος της ποιότητας. Φυσικά κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις, αλλά αυτές ήταν λίγες, για μία χώρα, που  ο πρωτογενής τομέας απασχολούσε το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού της δυναμικού.  Φωτεινός σηματοδότης,  για όλους  του κλάδου μας,  ο  αείμνηστος  καθηγητής της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής  Βύρων Κ. Βεϊνόγλου.   Η παρακαταθήκη που άφησε είναι μεγάλη και δύσκολα αποτυπώνεται σε ένα φύλλο χαρτιού.
Στην διαδρομή λοιπόν αυτή, με τεχνικές και τεχνολογικές  ελλείψεις, φθάσαμε στο σήμερα, που οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, άρτια εξοπλισμένες,  σε επενδύσεις υλικού και άϋλου κεφαλαίου, όχι απλώς δεν έχουν να ζηλέψουν, από αντίστοιχες των αναπτυγμένων κρατών, αλλά, πρωτοπορούν,  με την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, με εξαγωγικές δραστηριότητες μεγάλου βεληνεκούς, συμβάλλοντας ουσιαστικά, στην ανάπτυξη της χώρας μας .  Δεν παύει όμως να υπάρχουν ,  πολυπληθείς  και γεωγραφικά  διάσπαρτες  μικρές μονάδες,  με χαμηλού επιπέδου υλικό εξοπλισμό, αλλά κυρίως  με ελλειμματικές  γνώσεις , στην παραγωγική διαδικασία τους, που είναι χειρότερο  από την έλλειψη βασικών μηχανημάτων.  Αυτές εξακολουθούν,   με μύριους  τρόπους,  να κρατηθούν σε λειτουργία.  Το πρόβλημα , που δημιουργούν, είναι σε όλους γνωστό, αλλά, λίγοι αξιώνουν να το κατονομάσουν.  Έχει σχέση, με την ποιότητα  και τις προδιαγραφές, των παραγόμενων προϊόντων και την ανταγωνιστικότητά μας,  στην διεθνή  αγορά.   Όλες όμως αυτές,  οι μικρού μεγέθους τυροκομικές μονάδες, αν τις δούμε, σαν ποσοστό στην αξιοποίηση, του συνόλου, του παραγόμενου γάλακτος στη χώρα μας, θα δούμε ότι είναι  σημαντικές οικονομικά (στην προσπάθεια μας, για οικονομική μεγέθυνση)  και κοινωνικά (μείωση του ποσοστού της ανεργίας). Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει  να σκύψουμε και να δούμε, πως μπορούμε να βοηθήσουμε  αυτές τις  μικρές παραγωγικές μονάδες, έτσι ώστε να παράγουν με σωστές προδιαγραφές,  υγιεινά, ασφαλή  και ανταγωνιστικά  προϊόντα;  Η βοήθεια είναι μία και μοναδική. Η κατανόηση των γνώσεων , με κατάλληλη εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, που θα συνεχίσουν αυτές τις  μικρές παραγωγικές μονάδες. Προς την κατεύθυνση αυτή,  λειτουργεί σήμερα  η Γαλακτοκομική  Σχολή Ιωαννίνων, της οποίας το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση.
Το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας   μας, οι  πολλές  και  μικρού μεγέθους  διάσπαρτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,  απαιτούν από την μία πλευρά, την λειτουργία των μικρών τυροκομικών μονάδων, από την άλλη, η παγκοσμιοποίηση και ο σκληρός ανταγωνισμός, που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα,  εξαναγκάζει αυτές τις επιχειρήσεις, να λειτουργούν με παραβατικές  συμπεριφορές, με αποτελέσματα αρνητικά από κάθε άποψη, σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές  επίπεδο, για την κατανάλωση  Ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, τόσο των ιδίων όσο και των μεγάλων τυροκομικών μονάδων.  Καλό είναι να μη ξεχάσουμε ποτέ τον αγώνα, που δώσαμε,  για να κατοχυρώσουμε  το όνομα  “Φέτα” , για την οποία,  οι Βόρειοι εταίροι μας καραδοκούν και προσδοκούν σε αυτού του είδους συμπεριφορές  μας, για να ακυρώσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου .   Μία  όμως γρήγορη  χρονικά  αναδιάρθρωση,  αντιστοιχεί,  ωσάν μία βίαιη και απαράδεκτη κοινωνικά και πολιτικά πράξη, απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους,  της  πρωτογενούς  και  δευτερογενούς  παραγωγής   (μικροί κτηνοτρόφοι και μικροί τυροκόμοι), που θα τους οδηγούσε σήμερα σε μακρόχρονη ανεργία  και φτώχεια.
Το να ασχολούμαστε με την τεχνολογία τροφίμων και  ιδιαίτερα  στην παραγωγή τυριών, χωρίς να έχουμε μικροβιολογικές  γνώσεις και  ασηπτικές τεχνικές,  είναι σαν να προσπαθούμε να κάνουμε σκι  στη θάλασσα  χωρίς πέδιλα. Θα βυθιστούμε. Θυμάμαι,  σε ένα μικρό τυροκομείο στην περιοχή Παραμυθιάς , με τον συμπαθέστατο  κατά τ’  άλλα,  κυρ-Αντώνη , που προσπαθούσα να ελέγξω την ζύμωση του τυριού,  με εφαρμογή οξυγαλακτικών  καλλιεργειών,  μόλις  έφευγα από το τυροκομείο, πετούσε στα σκουπίδια τις μικροβιακές οξυγαλακτικές καλλιέργειες  και έλεγε ότι  ‘’στην περιοχή τους, τα γάλατα είναι γλυκά,  γι’ αυτό δεν μπορεί να παρασκευασθεί  Φέτα».  Μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια, σε επίσκεψή μας,  με τους μαθητές της τεχνολογίας τροφίμων  επαγγελματικού μας  λυκείου, όταν  προσπάθησα,  να του πάρω την καλλιέργεια οξυγαλακτικών μικροοργανισμών από τα χέρια  του, την ώρα, που ετοιμαζόταν να την χρησιμοποιήσει,  λέγοντας του, ότι δεν χρειάζεται,  λίγο έλειψε να μου τις ‘’βρέξει’’.  Ο  χρόνος,  αβίαστα,  λειτούργησε,  ώστε να κατανοήσει ο κυρ-Αντώνης ,  τη χρησιμότητα των  οξυγαλακτικών  μικροοργανισμών στην παραγωγή της Φέτας.
Αβίαστα όμως, λειτούργησε και σε μένα, έτσι ώστε να κατανοήσω , ότι σήμερα, σχεδόν  το σύνολο της  Ελληνικής τυροκομίας,  βασίζεται σε   οξυγαλακτικούς   μικροοργανισμούς  ξένης  υπηκοότητας  και εθνικότητας.  Φυσικά κατανοώ, ότι  ορισμένα, από αυτά που γράφω,  δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά στους ειδήμονες του κλάδου,  της  τεχνολογίας  των τροφίμων και ιδιαίτερα της τυροκομίας.  Αξιολογώντας  την  πολύχρονη  εμπειρία, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη τεχνογνωσίας , στον έλεγχο των ζυμώσεων.  Οι μεγάλες επιχειρήσεις, θα ήταν πιο δυνατές  αν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων τους,  είχαν στην διάθεσή τους,  για εφαρμογή,  στελέχη μικροοργανισμών τοπικά και  όχι  ξενόφερτα.
Οι μικροοργανισμοί  είναι  ’’ Φυσικοί Πόροι’’  και  βρίσκονται,  μαζί  με την χλωρίδα και πανίδα, κάθε γεωγραφικού χώρου, αποτελούν  δε την μικροχλωρίδα και μικροπανίδα  κάθε περιοχής, η οποία αναπτύσσεται με βάση τα  κλιματολογικά της  χαρακτηριστικά.  Από κοινού χαρακτηρίζουν μία περιοχή, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους.  Μέχρι  στιγμής , ‘’από όσα εκ πείρας  γνωρίζω’’ ,  όλοι οι χρησιμοποιούμενοι  μικροοργανισμοί  στην τυροκομία και όχι μόνο        (στην οινοποιία στην ελαιουργία κλπ) είναι  εισαγόμενοι,  κυρίως από τις βόρειες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές  χώρες. Το έργο, που έχουν επιτελέσει  είναι προφανώς σημαντικό, αλλά είναι καιρός πλέον  να ‘’εξορύξουμε’’ από την δική μας μικροχλωρίδα και μικροπανίδα, από τους δικούς μας  φυσικούς πόρους , τους δικούς μας ωφέλιμους μικροοργανισμούς,  ώστε να προσδώσουμε τα δικά μας ποιοτικά χαρακτηριστικά  και να έχουμε προϊόντα με δική μας ταυτότητα.  Το έργο είναι επιστημονικό κατά κύριο λόγο, όσον αφορά την   απομόνωσηταυτοποίηση – μελέτη ,  Ελληνικών στελεχών μικροοργανισμών. Θα πρέπει, οι  δάσκαλοι  αυτών των ειδικοτήτων,  κυρίως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  να δρομολογήσουν με τους φοιτητές μας , τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς,  έρευνα για εφαρμογή,  προς αυτή την κατεύθυνση. Η πολιτεία επίσης πρέπει να  κατανοήσει  τα οικονομικά  οφέλη,  που θα έχουμε, στην  εκμετάλλευση  αυτών των αοράτων δια γυμνού οφθαλμού  ‘’φυσικών πόρων’’, από  την ποιότητα και ταυτότητα των προϊόντων, έτσι ώστε να αυξάνεται σταθερά, η διεθνής ζήτηση και οι εξαγωγές μας . Με τέτοιες  πρακτικές,  πρέπει  να δρομολογήσουμε   τις  προσπάθειες  μας,  για  οικονομική  μεγέθυνση,  και  μείωση της ανεργίας , καθώς  ο κλάδος των τροφίμων,  διαμορφώνει σημαντικά  το  ΑΕΠ   της  χώρας μας, αλλά και υφίσταται ένα σκληρό ανταγωνισμό, από την παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά.
Ήρθε καιρός,  να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα, εργαστήρια βιοτεχνολογικής έρευνας και παραγωγής,  προς  την κατεύθυνση  αυτή,  η οποία δεν σταματάει  μόνο  στην  απομόνωση και παραγωγή μόνο μικροοργανισμών, για τα παραγόμενα βιοτεχνολογικά  μας τρόφιμα, αλλά και μία σειρά   από εφαρμογές, πέρα από την βιομηχανία τροφίμων,  στην Γεωργία,  στην Βιομηχανική παραγωγή, στον Βιοκαθαρισμό του περιβάλλοντος , στην Ιατρική   κλπ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΗΣ ΠΡΟΒΕΙΑΣ ΓΙΑΟΥΡΤΗΣ


«Τεχνολογία Στραγγιστής Πρόβειας Γιαούρτης»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
(“Ζωοκόμος”  Σύγχρονη Κτηνοτροφία και Περιβάλλον ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ Αύγουστος 2011 Τεύχος 10)
Από τον
Γεώργιο   Μπάρκα
Γεωπόνο – Καθηγητή Β/θμιας εκπαίδευσης
Στο προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στις βασικές τεχνολογικές γνώσεις, που πρέπει να γνωρίζει αυτός, που παράγει γιαούρτι, έτσι ώστε να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα ανταγωνισθεί ποιοτικά, παρόμοια προϊόντα βιομηχανιών μεγάλης κλίμακας, οι οποίες διαθέτουν ερευνητικά εργαστήρια και με κανόνες επιστημονικούς, προχωρούν αργά, αλλά σταθερά σε τεχνικές γνώσεις, που βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητά τους.
Όταν όμως πρόκειται για μικρού μεγέθους γαλακτοκομικές μονάδες , που είναι αρκετές εκατοντάδες στην χώρα μας, και οι παραγωγοί βασίζονται μόνο σε τεχνικές,  αποκτημένες με βιωματικό τρόπο, χωρίς να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις μικροβιολογίας ,  βιοχημείας  κλπ, τότε τα πράγματα στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων , μπορεί να έχουν όλο το εύρος των λέξεων από την υψηλή ποιότητα μέχρι την επικίνδυνη ποιότητα.
Ο σημαντικότερος τεχνολογικός παράγοντας,  στην παραγωγή της στραγγιστής γιαούρτης,  μετά την ποιότητα, του χρησιμοποιούμενου νωπού γάλακτος (βλ. προηγούμενο άρθρο),  είναι τα καθαρά εργαλεία και σκεύη. Στην περίπτωση δε κλειστών κυκλωμάτων (σωληνώσεων κλπ), πρέπει να είμαστε σίγουροι για την καθαριότητά τους. Υπάρχουν ειδικά test (Luminometers), που μετρούν εύκολα και οικονομικά, οργανικά και μικροβιακά φορτία, στις εσωτερικές επιφάνειες των σωληνώσεων και των εργαλείων, που έρχεται σε επαφή το παστεριωμένο γάλα.
Το επόμενο σημαντικό τεχνολογικό στοιχείο, είναι η χρήση καθαρών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών (καλλιέργειες), που με κατάλληλη τεχνική (ασηπτική), τις ρίχνουμε στο παστεριωμένο γάλα, στην θερμοκρασία των  42-47 οC . Το σωστό εδώ είναι να ρίχνουμε ζωντανές καλλιέργειες και όχι λυοφιλιοποιημένες (αποξηραμένες με εξάχνωση υπό κενό), έτσι κερδίζουμε μισή ώρα περίπου, στην έναρξη της ζύμωσης, εξ αιτίας της ανάλογης  καθυστέρησης, που έχουμε στις λυοφιλιοποιημένες  μορφές (φακελάκια σε σκόνη), μέχρι να ξεκινήσουν τον πολλαπλασιασμό τους. Από όσα γνωρίζω στην Ελλάδα, σ’ αυτό το σημείο, υστερούν οι μικρές βιοτεχνικές μονάδες, γιατί δεν μπορούν να έχουν έτοιμη και ζωντανή καλλιέργεια, την ώρα  που την χρειάζονται, παρά μόνο στον καταψύκτη,  σε φακελάκια καλλιεργειών με λυοφιλιοποιημένες μορφές. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο συνήθως γίνεται και η μεγάλη ζημιά στην ποιότητα του προϊόντος μας. Τα σκεύη (καζάνια, σωλήνες, υλικά συσκευασίας κλπ), ο αέρας του γαλακτοκομείου και εμείς οι ίδιοι, “προσθέτουμε”  χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε    μικροοργανισμούς  (όπως ζύμες, άλλα βακτήρια, ιούς, μύκητες κλπ), που δεν είναι ωφέλιμοι, για την ποιότητα της παραγόμενης  γιαούρτης. Εδώ αναφέρομαι στην  δράση  των ενεργών μικροοργανισμών,  που  βασίζεται  σε  δύο  σημαντικές  αρχές :
·  στην  αρχή της επικράτησης και
·  στην  αρχή της ζύμωσης
Εάν προσέξουμε αυτά τα σημεία και επικρατήσουν οι μικροοργανισμοί, που εμείς θέλουμε (Str. Thermophilus , Lactobasillus bulgaricus), από την ζύμωση προκύπτουν οργανικά οξέα (κυρίως γαλακτικό οξύ), βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, ορμόνες, χειλικές ενώσεις, αντιοξειδωτικά  κλπ, τα οποία αφενός αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων παθογόνων ή μη μικροοργανισμών, αφετέρου είναι ωφέλιμα στην διατροφή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, εναρμονισμένο με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς , άρθρο 82 παρ.2 “Στραγγισμένη Πρόβεια Γιαούρτη, χαρακτηρίζεται το προϊόν, που λαμβάνεται από πλήρη γιαούρτη, που προκύπτει κατόπιν πήξεως αποκλειστικώς και μόνον νωπού πρόβειου γάλακτος , με επίδραση ειδικής καλλιέργειας, κατόπιν απομακρύνσεως (αποστραγγίσεως) μέρους του ύδατος αυτής, μετά την εν αυτώ διαλελυμένων γαλακτοσακχάρου, αλάτων κλπ. Αύτη δέον να περιέχει λίπος εις ποσοστόν 8% τουλάχιστον.”  Ο ίδιος ο κώδικας στο άρθρο 80 παρ.4 “ως νωπόν  πρόβειο γάλα, χαρακτηρίζει το πρόβειο γάλα, που διατίθεται στην κατανάλωση, άνευ ουδεμίας ετέρας επεξεργασίας, πλην της διηθήσεως και ψύξεως, ως και της ομοιογενοποιήσεως”. Παραθέτω αυτά τα στοιχεία, για να δείξω ότι ηΣτραγγιστή Πρόβεια Γιαούρτη, με την νομοθεσία μας, προστατεύεται από τη χρήση πρώτης ύλης από παρασκευασμένο γάλα προερχόμενο από σκόνη,  δισκία, συμπυκνωμένο  κλπ.  
Αφού λοιπόν έχουμε υπ’ όψη μας τα παραπάνω και  έχοντας  ερευνητικά δεδομένα ότι η μαλακή στάλπη , είναι εκείνη, που ο οργανισμός  του ανθρώπου  ευκολότερα κάνει την πέψη, σε σύγκριση με μία πιο στερεά στάλπη, εφαρμόζουμε πρακτικές , για την επιθυμητή μαλακή στάλπη. Έχει αποδειχθεί ότι η θέρμανση του γάλακτος,  μέχρι της καταστάσεως του βρασμού και η παραμονή του  για 10 λεπτά, δίδει μαλακότερη στάλπη. Στην παραγωγή  γιαούρτης,  δεν δημιουργεί  πρόβλημα στην πήξη, η υψηλή θερμοκρασία παστερίωσης, γιατί  η πήξη του γάλακτος  γίνεται λόγω πτώσης του pH και της στερεοποίησης των πρωτεϊνών , όταν αυτό φθάσει στο ισοηλεκτρικό τους  σημείο. Το μόνο πράγμα,  που πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι να μη “κροκιδωθούν”  οι πρωτεΐνες  κατά την διάρκεια του βρασμού. Αυτό γίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες , όταν το πρόβειο γάλα είναι ξινό. Με ένα απλό τρόπο ελέγχουμε το γάλα μας, σε ποια θερμοκρασία   κροκιδώνεται  ή στη πρακτική μας γλώσσα  “κόβει”. Βράζουμε  σε ένα  καφόμπρικο  γάλα – δείγμα μέχρι να  “κόψει”  ελέγχοντες την θερμοκρασία .Έτσι γνωρίζουμε μέχρι ποια  θερμοκρασία μπορούμε να ανεβάσουμε,   χωρίς να μας κροκιδωθεί.  Στην κατεύθυνση της δημιουργίας  μαλακής στάλπης , είναι και η τεχνική ομοιογενοποιήσεως του γάλακτος στους 60 οC. Εφαρμόζοντας και τις δύο τεχνικές πετυχαίνουμε περισσότερο μαλακή στάλπη.
Μετά την ψύξη της γιαούρτης  και της εκκένωσης της στάλπης σε ειδικές σακούλες από λεπτό ύφασμα, γίνεται η αποστράγγιση,  σε ψυχρό περιβάλλον για να σταματήσουμε την έντονο δράση των οξυγαλακτικών μικροοργανισμών και κατά συνέπεια την απότομη πτώση του pH με αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα (γεύση ξινή) και στην ποσότητα παραγωγής (απόδοση).
Η  ποιότητα, της πρόβειας  στραγγιστής  γιαούρτης, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα , με όλα τα άλλα παρόμοια προϊόντα , από άλλα είδη γάλακτος  (νωπό αγελαδινό ή νωπό γίδινο, παρασκευαζόμενα από σκόνη, συμπυκνωμένα κλπ) , μειονεκτεί όμως ως προς το κόστος παραγωγής.  Η διατήρηση και η στροφή παραγωγικών μονάδων  σ’ αυτό το προϊόν, πέρα από την διάχυση τεχνολογικών γνώσεων , που προσπαθούμε να κάνουμε με την δημοσίευση εκλαϊκευμένων επιστημονικών γνώσεων , όπως είναι και αυτό το άρθρο, είναι και θέμα της πολιτείας μας  με τις τρείς μορφές εξουσίας, την νομοθετική, την διοικητική και την δικαστική. Διαφοροποιημένες τεχνικές και εισροές πρώτων υλών στη παραγωγή,  απαγορευμένων από Κώδικα Τροφίμων και Ποτών,  παρελαύνουν στην εσωτερική μας αγορά,  ως προϊόντα με τον τίτλο  “Στραγγιστής Πρόβειας Γιαούρτης”,  χωρίς να έχουν ποιοτική σχέση με το πραγματικό προϊόν , που  θυσιάζεται και αυτό στον ανταγωνισμό του κόστους  και της οικονομικής μας κρίσης , επειδή τυχαίνει να έχει το ίδιο χρώμα με τα  κυκλοφορούντα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Κωδικας Τροφίμων – Ποτών ,Διαρκούς Ενημέρωσης, Έκδοση Γ.Σ. Αλυσανδράτος, Ιλίσια.
  2. Βεϊνόγλου Β., “Γαλακτοκομία”, Εκδόσεις  Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, 1976.
  3. Ανυφαντάκης, Εμμανουήλ Μ.,”Τυροκομία”, ‘Εκδοση  Σταμούλης, Αθήνα
  4. Καν.1278/2002/ΕΚ, Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 031 της 01-02-2002.
  5. Καν.2073/2005/ΕΚ, περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα.

«Τεχνολογία Στραγγιστής Πρόβειας Γιαούρτης»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
(“Ζωοκόμος”  Σύγχρονη Κτηνοτροφία και Περιβάλλον ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ Αύγουστος 2011 Τεύχος 10)
Από τον
Γεώργιο   Μπάρκα
Γεωπόνο – Καθηγητή Β/θμιας εκπαίδευσης
Στο προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στις βασικές τεχνολογικές γνώσεις, που πρέπει να γνωρίζει αυτός, που παράγει γιαούρτι, έτσι ώστε να έχουμε ένα ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα ανταγωνισθεί ποιοτικά, παρόμοια προϊόντα βιομηχανιών μεγάλης κλίμακας, οι οποίες διαθέτουν ερευνητικά εργαστήρια και με κανόνες επιστημονικούς, προχωρούν αργά, αλλά σταθερά σε τεχνικές γνώσεις, που βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητά τους.
Όταν όμως πρόκειται για μικρού μεγέθους γαλακτοκομικές μονάδες , που είναι αρκετές εκατοντάδες στην χώρα μας, και οι παραγωγοί βασίζονται μόνο σε τεχνικές,  αποκτημένες με βιωματικό τρόπο, χωρίς να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις μικροβιολογίας ,  βιοχημείας  κλπ, τότε τα πράγματα στην παραγωγή ποιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων , μπορεί να έχουν όλο το εύρος των λέξεων από την υψηλή ποιότητα μέχρι την επικίνδυνη ποιότητα.
Ο σημαντικότερος τεχνολογικός παράγοντας,  στην παραγωγή της στραγγιστής γιαούρτης,  μετά την ποιότητα, του χρησιμοποιούμενου νωπού γάλακτος (βλ. προηγούμενο άρθρο),  είναι τα καθαρά εργαλεία και σκεύη. Στην περίπτωση δε κλειστών κυκλωμάτων (σωληνώσεων κλπ), πρέπει να είμαστε σίγουροι για την καθαριότητά τους. Υπάρχουν ειδικά test (Luminometers), που μετρούν εύκολα και οικονομικά, οργανικά και μικροβιακά φορτία, στις εσωτερικές επιφάνειες των σωληνώσεων και των εργαλείων, που έρχεται σε επαφή το παστεριωμένο γάλα.
Το επόμενο σημαντικό τεχνολογικό στοιχείο, είναι η χρήση καθαρών οξυγαλακτικών μικροοργανισμών (καλλιέργειες), που με κατάλληλη τεχνική (ασηπτική), τις ρίχνουμε στο παστεριωμένο γάλα, στην θερμοκρασία των  42-47 οC . Το σωστό εδώ είναι να ρίχνουμε ζωντανές καλλιέργειες και όχι λυοφιλιοποιημένες (αποξηραμένες με εξάχνωση υπό κενό), έτσι κερδίζουμε μισή ώρα περίπου, στην έναρξη της ζύμωσης, εξ αιτίας της ανάλογης  καθυστέρησης, που έχουμε στις λυοφιλιοποιημένες  μορφές (φακελάκια σε σκόνη), μέχρι να ξεκινήσουν τον πολλαπλασιασμό τους. Από όσα γνωρίζω στην Ελλάδα, σ’ αυτό το σημείο, υστερούν οι μικρές βιοτεχνικές μονάδες, γιατί δεν μπορούν να έχουν έτοιμη και ζωντανή καλλιέργεια, την ώρα  που την χρειάζονται, παρά μόνο στον καταψύκτη,  σε φακελάκια καλλιεργειών με λυοφιλιοποιημένες μορφές. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο συνήθως γίνεται και η μεγάλη ζημιά στην ποιότητα του προϊόντος μας. Τα σκεύη (καζάνια, σωλήνες, υλικά συσκευασίας κλπ), ο αέρας του γαλακτοκομείου και εμείς οι ίδιοι, “προσθέτουμε”  χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε    μικροοργανισμούς  (όπως ζύμες, άλλα βακτήρια, ιούς, μύκητες κλπ), που δεν είναι ωφέλιμοι, για την ποιότητα της παραγόμενης  γιαούρτης. Εδώ αναφέρομαι στην  δράση  των ενεργών μικροοργανισμών,  που  βασίζεται  σε  δύο  σημαντικές  αρχές :
·  στην  αρχή της επικράτησης και
·  στην  αρχή της ζύμωσης
Εάν προσέξουμε αυτά τα σημεία και επικρατήσουν οι μικροοργανισμοί, που εμείς θέλουμε (Str. Thermophilus , Lactobasillus bulgaricus), από την ζύμωση προκύπτουν οργανικά οξέα (κυρίως γαλακτικό οξύ), βιταμίνες, αμινοξέα, ένζυμα, ορμόνες, χειλικές ενώσεις, αντιοξειδωτικά  κλπ, τα οποία αφενός αναστέλλουν την ανάπτυξη άλλων παθογόνων ή μη μικροοργανισμών, αφετέρου είναι ωφέλιμα στην διατροφή του ανθρώπου.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, εναρμονισμένο με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς , άρθρο 82 παρ.2 “Στραγγισμένη Πρόβεια Γιαούρτη, χαρακτηρίζεται το προϊόν, που λαμβάνεται από πλήρη γιαούρτη, που προκύπτει κατόπιν πήξεως αποκλειστικώς και μόνον νωπού πρόβειου γάλακτος , με επίδραση ειδικής καλλιέργειας, κατόπιν απομακρύνσεως (αποστραγγίσεως) μέρους του ύδατος αυτής, μετά την εν αυτώ διαλελυμένων γαλακτοσακχάρου, αλάτων κλπ. Αύτη δέον να περιέχει λίπος εις ποσοστόν 8% τουλάχιστον.”  Ο ίδιος ο κώδικας στο άρθρο 80 παρ.4 “ως νωπόν  πρόβειο γάλα, χαρακτηρίζει το πρόβειο γάλα, που διατίθεται στην κατανάλωση, άνευ ουδεμίας ετέρας επεξεργασίας, πλην της διηθήσεως και ψύξεως, ως και της ομοιογενοποιήσεως”. Παραθέτω αυτά τα στοιχεία, για να δείξω ότι ηΣτραγγιστή Πρόβεια Γιαούρτη, με την νομοθεσία μας, προστατεύεται από τη χρήση πρώτης ύλης από παρασκευασμένο γάλα προερχόμενο από σκόνη,  δισκία, συμπυκνωμένο  κλπ.  
Αφού λοιπόν έχουμε υπ’ όψη μας τα παραπάνω και  έχοντας  ερευνητικά δεδομένα ότι η μαλακή στάλπη , είναι εκείνη, που ο οργανισμός  του ανθρώπου  ευκολότερα κάνει την πέψη, σε σύγκριση με μία πιο στερεά στάλπη, εφαρμόζουμε πρακτικές , για την επιθυμητή μαλακή στάλπη. Έχει αποδειχθεί ότι η θέρμανση του γάλακτος,  μέχρι της καταστάσεως του βρασμού και η παραμονή του  για 10 λεπτά, δίδει μαλακότερη στάλπη. Στην παραγωγή  γιαούρτης,  δεν δημιουργεί  πρόβλημα στην πήξη, η υψηλή θερμοκρασία παστερίωσης, γιατί  η πήξη του γάλακτος  γίνεται λόγω πτώσης του pH και της στερεοποίησης των πρωτεϊνών , όταν αυτό φθάσει στο ισοηλεκτρικό τους  σημείο. Το μόνο πράγμα,  που πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί είναι να μη “κροκιδωθούν”  οι πρωτεΐνες  κατά την διάρκεια του βρασμού. Αυτό γίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες , όταν το πρόβειο γάλα είναι ξινό. Με ένα απλό τρόπο ελέγχουμε το γάλα μας, σε ποια θερμοκρασία   κροκιδώνεται  ή στη πρακτική μας γλώσσα  “κόβει”. Βράζουμε  σε ένα  καφόμπρικο  γάλα – δείγμα μέχρι να  “κόψει”  ελέγχοντες την θερμοκρασία .Έτσι γνωρίζουμε μέχρι ποια  θερμοκρασία μπορούμε να ανεβάσουμε,   χωρίς να μας κροκιδωθεί.  Στην κατεύθυνση της δημιουργίας  μαλακής στάλπης , είναι και η τεχνική ομοιογενοποιήσεως του γάλακτος στους 60 οC. Εφαρμόζοντας και τις δύο τεχνικές πετυχαίνουμε περισσότερο μαλακή στάλπη.
Μετά την ψύξη της γιαούρτης  και της εκκένωσης της στάλπης σε ειδικές σακούλες από λεπτό ύφασμα, γίνεται η αποστράγγιση,  σε ψυχρό περιβάλλον για να σταματήσουμε την έντονο δράση των οξυγαλακτικών μικροοργανισμών και κατά συνέπεια την απότομη πτώση του pH με αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα (γεύση ξινή) και στην ποσότητα παραγωγής (απόδοση).
Η  ποιότητα, της πρόβειας  στραγγιστής  γιαούρτης, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα , με όλα τα άλλα παρόμοια προϊόντα , από άλλα είδη γάλακτος  (νωπό αγελαδινό ή νωπό γίδινο, παρασκευαζόμενα από σκόνη, συμπυκνωμένα κλπ) , μειονεκτεί όμως ως προς το κόστος παραγωγής.  Η διατήρηση και η στροφή παραγωγικών μονάδων  σ’ αυτό το προϊόν, πέρα από την διάχυση τεχνολογικών γνώσεων , που προσπαθούμε να κάνουμε με την δημοσίευση εκλαϊκευμένων επιστημονικών γνώσεων , όπως είναι και αυτό το άρθρο, είναι και θέμα της πολιτείας μας  με τις τρείς μορφές εξουσίας, την νομοθετική, την διοικητική και την δικαστική. Διαφοροποιημένες τεχνικές και εισροές πρώτων υλών στη παραγωγή,  απαγορευμένων από Κώδικα Τροφίμων και Ποτών,  παρελαύνουν στην εσωτερική μας αγορά,  ως προϊόντα με τον τίτλο  “Στραγγιστής Πρόβειας Γιαούρτης”,  χωρίς να έχουν ποιοτική σχέση με το πραγματικό προϊόν , που  θυσιάζεται και αυτό στον ανταγωνισμό του κόστους  και της οικονομικής μας κρίσης , επειδή τυχαίνει να έχει το ίδιο χρώμα με τα  κυκλοφορούντα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Κωδικας Τροφίμων – Ποτών ,Διαρκούς Ενημέρωσης, Έκδοση Γ.Σ. Αλυσανδράτος, Ιλίσια.
  2. Βεϊνόγλου Β., “Γαλακτοκομία”, Εκδόσεις  Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, 1976.
  3. Ανυφαντάκης, Εμμανουήλ Μ.,”Τυροκομία”, ‘Εκδοση  Σταμούλης, Αθήνα
  4. Καν.1278/2002/ΕΚ, Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 031 της 01-02-2002.
  5. Καν.2073/2005/ΕΚ, περί μικροβιολογικών κριτηρίων για τα τρόφιμα.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Malé sýr - Sýr zařízení - Použité stroje - Mléko - jogurt - Sýrové nástroje - Sýr

Ty chovatel a rozhodl se malý sýr?

Jste na správném místě.

Máme zařízení v sýru vytvořit malou sýrárnu na fantastické ceny.

Vhodné pro sýr z 200 LT - 1200 l / hod

Pasterizátor

homogenizuje

chladírenský nákladní automobil

mrazák

Vakuové balicí stroje

Lednička dveře

paleta

Chladiče

Na fantastické ceny.

Zavolejte nám na 0030 697 7 683 306 Další informace

George Barkas
agronom
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Küçük Peynir - Peynir Ekipmanları - Ekipman - Süt - yoğurt - Peynir Araçları - Peynir

Bu damızlık ve küçük peynir yapmaya karar verdi?

Doğru bulunur.

Biz harika fiyatlarla küçük bir peynir fabrikası oluşturmak için peynir bizim donanıma sahip.

1200 lt / saat - 200 lt peynir için uygundur

Pastörizatör

homojenize

kamyon soğutma cihazı

dondurucu

Vakum paketleme makineleri

Buzdolabı kapı

palet

Soğutucular

Harika fiyatlarla.

Daha fazla bilgi için  0030 697 7 683 306 numaralı telefondan bizi arayın

George Barkas
tarımcı
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Ситан сир - сир Опрема - Половни Опрема - Млекара - јогурт - сир Алати - Сир

Ви одгајивач и одлучили да се мало сира?

Ви сте на правом месту.

Имамо опрему у сиру да створи малу фабрику сира по фантастичним ценама.

Погодан за сир од 200 ЛТ - 1200 ЛТ / сат

пастеризатор

хомогенизује

хладњача камион

замрзивач

Вакуум пакерице

Фрижидер врата

палета

Хладњаци

По фантастичним ценама.

Позовите нас на 0030 697 7 683 306 за више информација

Џорџ Баркас
пољопривредник
ввв.греекфета.цом
георгиос.баркас @ гмаил.цом

Ситан сир - сир Опрема - Половни Опрема - Млекара - јогурт - сир Алати - Сир

Ви одгајивач и одлучили да се мало сира?

Ви сте на правом месту.

Имамо опрему у сиру да створи малу фабрику сира по фантастичним ценама.

Погодан за сир од 200 ЛТ - 1200 ЛТ / сат

пастеризатор

хомогенизује

хладњача камион

замрзивач

Вакуум пакерице

Фрижидер врата

палета

Хладњаци

По фантастичним ценама.

Позовите нас на 0030 697 7 683 306 за више информација

Џорџ Баркас
пољопривредник
ввв.греекфета.цом
георгиос.баркас @ гмаил.цом

Малый сыр - сыр Оборудование - Оборудование Б - молочные - кефир - сыр Инструменты - сыр

Вы заводчик и решил сделать небольшую сыр?

Вы на правильном сайте.

У нас есть оборудование в сыре создать небольшую сыроварню по баснословным ценам.

Подходит для сыра от 200 л - 1200 л / час

пастеризатор

гомогенизирует

рефрижератор

морозилка

Вакуумные упаковочные машины

Холодильник двери

паллет

Кулеры

По баснословным ценам.

Позвоните нам по телефону 0030  697 7 683 306 для получения дополнительной информации

Джордж Баркас
агроном
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Brânză mici - Echipament Brânză - Utilaje - lactate - iaurt - Instrumente Brânză - Brânză

Ai crescător și a decis facă brânză mic?

Sunteți pe site-ul dreapta.

Avem echipamentul în brânză pentru a crea o fabrică de brânzeturi mic la preturi fantastice.

Potrivit pentru brânza din 200 lt - 1200 l / oră

pasteurizator

omogenizeaza

camion frigider

congelator

Mașini de ambalare în vid

usi frigider

paletă

Instalatii de racire

La preturi fantastice.

Sunați-ne la 0030  697 7 683 306 pentru mai multe informații

George Barkas
agricultor
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Pequeno Queijo - Equipamentos de Queijo - Equipamento - Dairy - iogurte - Ferramentas de Queijo - Queijo


Você criador e decidiu fazer queijo pequeno?

Você está no site certo.

Nós temos o nosso equipamento em queijo para criar uma pequena fábrica de queijo a preços fantásticos.

Indicado para o queijo de 200 lt - 1200 lt / hora

pasteurizador

homogeneíza

frigorífico caminhão

freezer

Máquinas de embalagem a vácuo

portas do frigorífico

palheta

coolers

A preços fantásticos.

Contacte-nos pelo 0030 697 7 683 306 para mais informações

George Barkas
agricultor
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Small Cheese - Sprzęt Cheese - Maszyny - Nabiał - jogurt - Narzędzia Sery - Sery

Jesteś hodowcą i postanowiłem zrobić mały ser?

Jesteś na właściwej stronie.

Posiadamy sprzęt w serze, aby utworzyć małą fabrykę sera w fantastycznych cenach.

Nadaje się do sera z 200 lt - 1200 lt / godz

pasteryzator

ujednolica

ciężarówka chłodnia

zamrażarka

Maszyny do pakowania próżniowego

drzwi lodówki

paleta

Chłodzenie

Na fantastycznych cenach.

Zadzwoń do nas 0030 697 7 683 306 Więcej informacji

George Barkas
agronom
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

کوچک پنیر - پنیر تجهیزات - تجهیزات مورد استفاده در - لبنیات - ماست - پنیر - پنیر



شما در این سایت سمت راست.

ما باید تجهیزات خود را در پنیر به ایجاد یک کارخانه پنیر کوچک را با قیمت فوق العاده.

مناسب برای پنیر از 200 لیتر - 1200 لیتر / ساعت

پاستوریزاسیون

یکسان سازی

کامیون یخچال و فریزر

یخدان

ماشین آلات وکیوم بسته بندی

درب های یخچال و فریزر

مالهچوبی

کولرهای

در قیمت فوق العاده.

ما د 0030697683306 برای کسب اطلاعات بیشتر تماس بگیرید

جورج Barkas
کشاورز
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Kis Sajt - Sajt berendezések - Használt gépek - Tejtermék - joghurt - Sajt Tools - Sajt

Ön tenyésztő, és úgy döntött, hogy a kis sajtot?

Ön a jobb oldalon.

Megvan a berendezés sajt létrehoz egy kis sajtgyár fantasztikus áron.

Alkalmas sajt 200 lt - 1200 l / óra

pasztőröző

Homogenizes

hűtőkocsi

mélyhűtő

Vákuum csomagoló gépek

Hűtőszekrény ajtók

raklap

Hűtők

Fantasztikus áron.

Hívjon minket a 0030  697 7 683 306 További információ

George Barkas
agronómus
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Kleine Kaas - Kaas Equipment - Tweedehands Machines - Zuivelfabriek - yoghurt - Kaas Gereedschap - Kaas


Je fokker en besloten om kleine kaas te maken?

U bent op de juiste site.

We hebben onze apparatuur in kaas op een kleine kaasfabriek tegen fantastische prijzen te creëren.

Geschikt voor kaas uit 200 lt - 1200 lt / uur

pasteur

homogeniseert

koelwagen

vriezer

Vacuüm verpakkingsmachines

koelkast deuren

pallet

koelers

Tegen fantastische prijzen.

Bel ons op 0030  697 7 683 306 voor meer informatie

George Barkas
landbouwkundige
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Liten Cheese - Ost Utstyr - Brukt utstyr - Dairy - yoghurt - Cheese Tools - Cheese

Du oppdretter og bestemte seg for å lage små ost?

Du er på rett sted.

Vi har vårt utstyr i ost for å lage et lite ysteri til fantastiske priser.

Passer for ost fra 200 lt - 1200 lt / time

Pasteurizer

homogeniserer

Kjøleskap lastebil

fryser

Vakuum pakkemaskiner

kjøleskapdørene

pall

kjølere

Til fantastiske priser.

Ring oss 0030  697 7 683 306 for mer informasjon

George Barkas
agriculturist
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Ġobon Żgħar - Tagħmir Ġobon - Użati Tagħmir - ħalib - jogurt - Ġobon Tools - Ġobon

Inti irabbi u ddeċidiet li tagħmel ġobon żgħar?

Inti fuq is-sit dritt.

Aħna tagħmir tagħna fil-ġobon biex jinħoloq fabbrika tal-ġobon żgħir bi prezzijiet meraviljuż.

Adattat għall-ġobon minn 200 lt - 1200 lt / siegħa

Pasteurizer

Homogenizes

trakk friġġ

friża

Magni ippakkjar vakwu

bibien friġġ

pallet

coolers

Bi prezzijiet meraviljuż.

Ċemplilna fuq  0030 697 7 683 306 għal aktar informazzjoni

George Barkas
agriculturist
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Mažas Sūris - Sūriai įranga - Naudota technika - pieno - jogurto - Sūris įrankiai - Sūris


Jūs selekcininkas ir nusprendė padaryti nedidelę sūris?

Jūs esate reikiamoje vietoje.

Mes turime įrangą sūrio sukurti mažą sūrio gamyklą fantastinis kainas.

Tinka sūris iš 200 Lt - 1200 Lt / val

Pasteryzator

Homogenizes

Refrižeratorius sunkvežimis

šaldiklis

Vakuuminio pakavimo mašinos

Šaldytuvas durys

padėklas

Aušintuvai

Žemesnėmis kainomis.

Skambinkite 0030  697 7 683 306 Daugiau informacijos

George'as Barkas
agronomas
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Mazs Siers - siers un aprīkojums - Lietota tehnika - Piena - jogurts - Siera Instrumenti - siers

Jūs audzētājs un nolēma veikt nelielu sieru?

Jūs esat uz pareizā vietā.

Mums ir mūsu iekārtām, siera, lai izveidotu nelielu siera rūpnīcu fantastisku cenu.

Piemērots siers no 200 lt - 1200 l / stundā

pasteurizer

Homogenizes

refrižerātors kravas automašīna

saldētava

Vakuuma iepakošanas iekārtas

Ledusskapja durvis

palete

dzesētāji

Fantastisku cenu.

Zvaniet mums 0030 697 7 683 306  vairāk informācijas

George Barkas
agronoms
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Mali Sir - Sir oprema - Rabljena oprema - Mliječni - jogurt - sir alati - Sir

Vi uzgajivač i odlučio napraviti malu sir?

Vi ste na pravom mjestu.

Mi imamo opremu u siru stvoriti malu tvornicu sira na akcijskim cijenama.

Pogodno za sira od 200 litara - 1200 lt / sat

pasterizator

homogenizira

hladnjače

zamrzivač

Vakuum Strojevi za pakiranje

Hladnjak vrata

paleta

hladnjaci

U akcijskim cijenama.

Nazovite nas na 0030  697 7 683 306 Za više informacija

George Barkas
poljoprivrednik
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

小奶酪 - 芝士设备 - 二手设备 - 乳制品 - 酸奶 - 奶酪工具 - 奶酪

饲养员决定让奶酪

你是在正确的网站

我们有我们设备奶酪创建一个小的奶酪工厂在梦幻价格

适用于奶酪200 LT - 1200升/小时

巴氏杀菌

同质化

冷藏车

冰箱

真空包装机

冰箱

托盘

冷却器

梦幻价格

更多信息联系我们:0030 697 7 683 306

乔治Barkas
农学家
www.greekfeta.com
georgios.barkas@ gmail.com

Piccolo Formaggio - Attrezzature Formaggio - Used Equipment - Caseificio - yogurt - formaggio Strumenti - Formaggi

È allevatore e ha deciso di fare piccolo formaggio?

Siete sul sito giusto.

Noi abbiamo la nostra attrezzatura in formaggio per creare un piccolo caseificio a prezzi fantastici.

Adatto per il formaggio da 200 lt - 1200 lt / ora

pastorizzatore

omogeneizza

camion frigo

congelatore

Confezionatrici sottovuoto

porte dei frigoriferi

pallet

Dispositivi di raffreddamento

A prezzi fantastici.

Chiamateci al numero  0030 697 7 683 306 per maggiori informazioni

George Barkas
agricoltore
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Small Cheese - Equipo queso - Equipo Usado - Productos lácteos - yogur - Herramientas de Queso - Queso

Usted criador y decidido para hacer queso pequeño?

Está en el sitio adecuado.

Tenemos nuestro equipo de queso para crear una pequeña fábrica de queso a precios fantásticos.

Adecuado para el queso de 200 lt - 1200 lt / hora

Pasteurizador

homogeniza

camión frigorífico

congelador

Máquinas de envasado al vacío

puertas del refrigerador

paleta

Coolers

A precios fantásticos.

Llámenos al 0030  697 7 683 306 para más información

George Barkas
agricultor
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Small Ostur - Ostur Equipment - Notuð tæki - Dairy - jógúrt - Ostur Tools - Ostur

Þú ræktandi og ákvað að gera smá ost?

Þú ert á réttri síðu.

Við höfum búnað okkar í osti til að búa til lítinn ost verksmiðju á ótrúlegu verði.

Hentar fyrir osti frá 200 lt - 1200 lt / klst

Pasteurizer

Homogenizes

Ísskápur vörubíll

frystir

Tómarúm umbúðum vélum

ísskápur hurðir

bretti

kælir

Á ótrúlegu verði.

Hringdu í okkur á 0030 697 7 683 306 fyrir frekari upplýsingar

George Barkas
Agriculturist
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Cáis Beaga - Trealamh Cáis - Úsáidte Trealamh - Déiríochta - iógart - Uirlisí Cáis - Cáis

Tá tú tógálaí agus cinneadh a dhéanamh cáis beag?

Tá tú ar an suíomh ceart.

Tá ár trealamh i cáis a chruthú monarcha cáise beag ag praghsanna iontach.

Oiriúnach do cáis ó 200 lt - 1200 lt / uair an chloig

Pasteurizer

Homogenizes

trucail cuisneoir

reoiteoir

Meaisíní pacáistiú i bhfolús

doirse cuisneoir

pallet

fuaraitheoirí

Ag praghsanna iontach.

Glaoigh orainn ar 0030 697 7 683 306 le haghaidh tuilleadh eolais

george Barkas
agriculturist
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

小さなチーズ - チーズ機器 - 機器に使用 - 乳製品 - ヨーグルト - チーズツール - チーズ

あなたブリーダーと小さなチーズ作ることにしました

あなたは、のサイトにあります。

私たちは、幻想的な価格で、小さなチーズ工場を作成するために、チーズ当社の機器を持っている。

1200 LT/時間 - 200 LTからチーズに適しています

低温殺菌装置

均質化

保冷車

冷凍庫

真空包装

冷蔵庫のドア

パレット

クーラー

幻想的な価格で

詳細については、0030 697 7 683 306  上で私たちを呼び出して、

ジョージBarkas
農学者
www.greekfeta.com
georgios.barkas@ gmail.com

Väike Juust - Juust tehnika - Kasutatud tehnika - Piimatooted - jogurt - Juust Tools - Juust

Sa kasvataja ja otsustas teha väike juust?

Olete õiges kohas.

Meil on varustuse juust luua väikese juustutööstuse fantastiline hinnad.

Sobib juust 200 lt - 1200 lt / tund

pastorisööri

Homogenizes

külmuti veoauto

sügavkülmik

Vaakum pakendamise masinad

Külmkapp uksed

Aluse

Jahutid

Fantastiline hinnad.

Helista meile 0030 697 7 683 306 Lisateavet

George Barkas
Põllumajanduse osutaja
www.greekfeta.com
georgios.barkas @ gmail.com

Ομογενοποιητής εργαστηρίου διασπαστής κυττάρων 600 W

Ομογενοποιητής εργαστηρίου διασπαστής κυττάρων 600 W ...